13 maart 2019; Piepercontrole-Harrysfarm-akkerbouw-Swifterbant-Flevoland-Pieperprijsvraag-piepercontrole-

Piepercontrole

Eind september 2018 zijn de piepers gerooid. De piepers zijn tijdens het rooien meteen de bewaring in gegaan. De piepers worden zo bewaard totdat ze in het voorjaar in 2019 worden verkocht. Tijdens de bewaring worden de piepers goed in de gaten gehouden. De kwaliteit is uiteraard heel belangrijk, want de consument wil wel een mooi en lekker frietje op haar bord hebben liggen.

De kwaliteit van de in de aardappelbewaring liggende piepers wordt door APF Holland BV uit Dronten goed in de gaten gehouden. APF Holland BV is onze afnemer van de piepers en haalt een aantal malen in het jaar uit de bewaring wat piepers. Doel, de bakkwaliteit bepalen.

Mijn piepers uit de bewaring worden later dit jaar (april/mei) afgeleverd en gaan naar de fritesindustrie toe. De consument wil een mooi blank frietje op zijn bord en daarom is het van belang om de bakkwaliteit van onze piepers goed in de gaten te houden. In onderstaande fotoserie is te zien hoe dit word bepaalt.

Marcel van APF Holland heeft op 2 plekken uit de aardappelbewaring 25 knollen gehaald. Deze worden bij APF Holland in Dronten beoordeelt op o.a. de bakkleur. Zo kan APF Holland inschatten of een partij piepers misschien toch eerder afgezet moet worden naar de fritesindustrie of juist later omdat de kwaliteit nog goed is. Op de foto’s hierboven worden op 1 plek uit de bewaring 25 piepers bij elkaar gezocht en in een zakje gedaan met een etiket van de naam van de teler erop en waar ongeveer uit de bewaring het monster is genomen. De piepers worden meegenomen naar het kwaliteitslokaal van APF Holland in Dronten.

In het kwaliteitslokaal worden de piepers o.a. gewogen, gewassen en geschild.

Het soortelijke gewicht, het zogenaamde onderwatergewicht, van de piepers wordt ook gemeten. Deze moet zo tussen de 360 gram en 430 gram liggen.

Daarna worden uit elke pieper een frietje gehaald. De frietjes worden voor een bepaalde tijd gebakken. Aan de hand van een kleurtabel kan men de bakkwaliteit bepalen. Hoe lichter de kleur hoe beter de bakkwaliteit.

De bovenstaande foto’s zijn in 2015 genomen, bron; www.harrysfarm.nl